domingo, 26 de mayo de 2013

Rebel i el Caos

Un dels alumnes més destacats de Jean-Batiste Lully, Jean Féry Rebel va descriure com escometre la tasca de representar musicalment el Caos: "Em vaig atrevir a descriure el vincle entre la idea de la confusió dels elements i la confusió en l'harmonia. Em aventurar a fer escoltar primer tots els sons junts o més aviat, totes les notes de l'octava unides en un
únic so ".
Així va néixer el primer clúster tonal (acord musical compost de semitons cromàtics consecutius diferents) de la història musical d'Occident!. El tema del Caos és repetit set vegades al llarg del moviment, i cada vegada que apareix, la lluita entre els elements va disminuint en intensitat. El Caos conclou en una perfecta consonància (una octava).

http://www.youtube.com/embed/VK13g3twALc?list=PL0604246367B0F801

Rebel també dóna el seu nom a aquesta formació de música barroca de gran qualitat...

http://www.youtube.com/embed/GZ776ai4ccE

5 comentarios:

  1. No és dins dels mites grecs que es diu que el món va sorgir de la música? O és no es tracta de un mite? Impressionant aquest fragment de Creació que ens portes Amalia i fascinant la documentació amb la que l’acompanyes. Gràcies!

    ResponderEliminar
  2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  3. Amàlia, torno a escriure el comentari perquè m'havia equivocat en una dada. La partitura que vaig trobar va ser "Les caractères de la dance" de Rebel. Buscava precisament "Les élements". A veure si la trobes tu. M'interessa per l'orquestra.
    Parlant del caos i aquest primer clúster, et remeto al que va ser, si no el primer, probablement un dels primers "caos contrapuntístics". Es tracta del segon moviment de la "Battalia" de Ignaz von Biber (La Battalia ha estat interpretada per l'orquestra en dues ocasions, i no descarto tornar-hi). Sota el títol “una dissoluta companyia amb tota classe de bromes” fa sonar alhora vuit cançons populars diferents, entonades per soldats ebris. Una nota en llatí, en la partitura ens diu ”aquí totes les veus sonen dissonants ja que cançons totalment diferents estant superposades”. La majoria provenen probablement de Bohèmia i Hongria i l’única que es pot identificar és la que toca el violí 3, “Cols i bledes”.
    Aquí tens un enllaç on escoltar-ne una versió
    http://www.youtube.com/watch?v=BC2oaSAToRE
    Podries fer un apunt relacionat amb el caos Rebel·lià.
    Petons.
    Jesús

    T'he enllaçat als meus blogs.

    ResponderEliminar
  4. Moltes gràcies Jesús, seguiré les teves recomanacions!

    ResponderEliminar