miércoles, 22 de mayo de 2013

L'Acord Tristan. Richard Wagner.

L'Acord de Tristan és un acord format per les notes fa, si, re i sol . En general, també es denomina així a qualsevol acord format amb els mateixos intervals musicals, encara en altres tonalitats: partint de la nota més greu (fa), una quarta augmentada (si), una sisena augmentada (re ) i una novena augmentada (sol ).

Es tracta del primer acord que s'escolta en el moviment langsam und schmachtend (lent i llanguint) de l'òpera Tristan i Isolda. En l'època de l'estrena, es va considerar innovador i atrevit iniciar una obra musical amb aquest acord dissonant, i en conseqüència va passar a la història amb el nom de la composició de Richard Wagner.



[Dono les gràcies en aquesta data tan significativa -El bicentenari del naixement de Richard Wagner- al Juan José Olives Palenzuela que va ser el meu professor d'Història de la Música de l'Art i de l'Estètica Musical al CSMM de Barcelona i que em va obrir els camins cap a la nova música]

4 comentarios:

  1. Gràcies a tu per compartir aquests detalls i aquest enfoc estètic Amalia.

    ResponderEliminar
  2. Un luxe que et passis per aquí, Manel. Moltissimes gràcies!

    ResponderEliminar
  3. Es impresionant aquest acord. Es diria que queda reflectida tota la tragedia d'aquest monument musical que es Tristan i Isolda.
    Gracies Amalia i Juanjo Olives

    ResponderEliminar
  4. Millor explicat, impossible. Moltes gràcies per passar-te!

    ResponderEliminar