sábado, 4 de mayo de 2013

El compositor oblidat

Alessandro Scarlatti va ser un dels creadors de l'estil napolità d'òpera que va predominar durant el segle XVIII i el primer compositor d'òpera que va diferenciar amb precisió els estils de l'ària i del recitatiu en els seus drames per musica com deia a les seves obres. Les obertures napolitanes van seguir des de llavors la pauta marcada per Scarlatti. Estan formades per tres moviments (ràpid, lent i ràpid). Va incloure l'ària da capo s'estructura en tres parts (ABA) que va predominar en l'òpera del segle XVIII. Va ampliar l'orquestració operística amb trompetes, oboès, flautes, trompes i corda. Totes aquestes innovacions van donar una forma més rígida a les seves obres, contrastant amb la llibertat que exhibeixen les que Claudio Monteverdi va compondre cent anys abans. Es conserven unes 70 òperes de Scarlatti i durant el segle XX s'han començat novament a programar, després de més de dos-cents anys d'oblit. Els seus més de 600 cantates contenen nombroses innovacions harmòniques que en conjunt van representar un avanç per a la música del seu temps.

5 comentarios:

  1. Doncs sí que va aportar! Gràcies per l'entrada Amalia. He aprofitat per posar-me "Cain overo Il primo omicidio" [europa galante i companyia...]

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Moltes gràcies per la visita, Manel. I sí, va ser excepcional. Espero que hagis gaudit de l'Europa Galante del Biondi i d'aquests dos fragments!

      Eliminar
  2. Respuestas
    1. Hola Isa! Gracias por pasarte por aquí. Innovaciones reconocidas dos siglos después... Nunca es tarde :-)

      Eliminar